PREDSTAVNICI AGENCIJE ODRŽALI PREDAVANJE POLAZNICIMA ŠKOLE “EKOLOŠKOG AKTIVIZMA”

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine održali su  danas (5.april) predavanje o radu te institucije polaznicima škole “Ekološkog aktivizma“. Školu „Ekološkog aktivizma“ organizuje NVO „Ozon“ uz podršku Misije OEBS u Crnoj Gori.

Obraćajući se polaznicima škole „Ekološkog aktivizma“, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Dušan Raspopović poručio je da svi zajedno treba da radimo na podizanju ekološke svijesti građana.

– Agencija kroz  svoje aktivnosti radi na podizanju ekološke svijesti. Moram istaći da nam u tom pravcu snažnu podršku daju mediji. Imamo odličnu saradnju sa NVO “Ozon”, naglasio je Raspopović.

Pomoćnik direktora Agencije, Nikola Golubović istakao je na predavanju  da Agencija ima svakodnevnu saradnju sa NVO sektorom. Golubović je upoznao učesnike škole  sa funkcijom Arhus centra u Podgorici.

– Arhus centar je mjesto gdje građani mogu dobiti sve informacije koje se tiču  životne sredine. Ove godine smo uputili poziv svim NVO da učestvuju u izradi godišnjeg Plana rada Agencije. Četiri referentne NVO iskazale su  spremnost  i učestvovale u  izradi godišnjeg Programa rada Agencije. Nadamo se da ćemo ubrzo imati zajednički sajt arhus centara u  Crnoj Gori.  Od osnivanja Arhus centra Podgorica raste broj zahtjeva za slobodan pristup informacijama iz oblasti životne sredine, tako da se može zaključiti da raste interesovanje građana za oblast životne sredine, ocijenio je Golubović.

Predstavnica Agencije, Irena Krivokapić  održala je  učesnicima škole “Ekološkog aktivizma” prezentaciju o radu te institucije.

 -Agencija, kao samostalni organ, od 2009. godine vrši poslove koji se odnose na organizovanje, planiranje, monitoring životne sredine i analizu stanja, pojava i događaja, koji mogu ugroziti životnu sredinu. Najvažniji ciljevi Agencije odnose se na zaštitu i unapređenje životne sredine za sadašnje i buduće generacije, vršenje transparantne i odgovorne primjene zakona, propisa i politika u oblasti životne sredine, kao i pružanje pouzdanih  i blagovremenih informacija, nacionalnim organima i međunarodnim organizacijama o stanju  životne sredine u Crnoj Gori, objasnila je Krivokapić.

Polaznici škole interesovali  su se za  situaciju  vezanu za deponiju na Vasovim vodama u Beranama,  te informacije o stanju životne sredine.

2018-04-01T14:51:56+00:00 05.04.2013|Vijesti|