U Beranama obilježeno 23.godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Dana 20. septembra, povodom obilježavanja 23.godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, u Beranama, zaposleni u Sekretarijatu za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine opštine Berane i Arhus centra Berane, održali su interaktivne prezentacije namijenjene predstavnicima javnih institucija, zainteresovane javnosti, predstavnike NVO i osnovnih škola.

Tom prilikom su gdin. Ranko Šćekić i gđa. Rita Barjaktarović iz Sekretarijata za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine, uputili apel građanima Berana za očuvanje životne sredine, i podsjetili prisutne na 20. septembar 1991. godine, kada je donešena Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori.

{AG}Berane-20–septembar{/AG}

Pomenuti događaj imao je za cilj, da doprinose unapređenju kvaliteta životne sredine, uz poruku svim građanima Berana da čuvaju prirodu, jer će na taj način sačuvati zdravo prirodno okruženje za generacije koje dolaze.

Ispred Agencije za zaštitu životne sredine – Odjeljenja za primjenu i praćenje Arhuske konvencije u Crnoj Gori i Arhus centra Berane, prisutnima se obratila gđa Mervana Hadrovic, koja je prisutne upoznala sa međunarodno – pravnim dokumentom – Arhuskom konvencijom, kojom se Crna Gora kao država potpisnica obavezala na obezbjeđenje zaštite prava svakog pojedinca, sadašnjih i budućih generacija, i apelovala na zainteresovanu javnost da koriste kapacitete Arhus centara koji su prvenstveno otvoreni u službi građana. Dalje dodajući, da su Arhus centri, mjesta na kojima se na jedan kvalitetan način mogu informisati o pravima, koja su im Arhuskom konvencijom zagarantovana na način što će osnažiti sopstvene kapacitete, a sve u cilju ostvarivanja osnovnog elementarnog prava – prava na zdravu životnu sredinu.

Svoj doprinos obilježavanju ovog veoma važnog ekološkog datuma, dali su najmlađi sugrađani – učenici osnovnih škola, čime su pokazali da vole svoj grad Berane, prirodu i svoju državu Crnu Goru.
U sklopu ovog događaja organizovana je i šetnja glavnom ulicom, na kojoj su učesnici nosili transparente sa ekološkim porukama.

2018-04-01T14:51:53+00:00 22.09.2014|Vijesti|