URUČENE GODIŠNJE NAGRADE ZA DOPRINOS OČUVANJU I UNAPREĐENJU ŽIVOTNE SREDINE

Zvijezde zasijale zeleno

Arhus centri Podgorica i Nikšić, organizacione jedinice Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološkog pokreta „Ozon”, organizovali su u petak, 21. decembra 2012. godine u Podgorici dodjelu godišnjih nagrada „Zelena zvijezda”, u osam kategorija.

Za najbolju ekološku kampanju nagrađena je američka Ambasada, dok je kancelarija UNDP-a dobila „Zelenu zvijezdu” za podršku institucijama i civilnom društvu. Fondacija „Naša Podgorica” dobila je prestižno priznanje za javni angažman i realizovane projekte, a Regionalni centar za obuku ronilaca nagrađen je za najbolju ekološku akciju.
Elektroprivredi Crne Gore nagrada je pripala za društveno odgovorno poslovanje, a Dnevna novina Dan nagrađena je „Zelenom zvijezdom” za najbolje praćenje ekoloških tema. Novinarka DN Vijesti, Milica Novaković primila je nagradu za pojedinični doprinos medijskog praćenja ekoloških tema. Predstavnici Ulice Ivana Milutinovića u Nikšiću dobili su „Zelenu zvijezdu” za građansku inicijativu u oblasti životne sredine.

Obraćajući se nagrađenim i gostima, direktorica Agencije za zaštitu životne sredine, Daliborka Pejović izjavila je da joj je drago što se svake godine pojačava i pooštrava konkurencija za dobitnika „Zelene zvijezde”. Pejović je na svečanosti dodjele „Zelene zvijezde” naglasila da se nada da će imati priliku da nagrade još veće i sjajnije poduhvate u oblasti životne sredine, prevashodno studente i one koji se bave naukom.

– Veliki poziv treba da bude upućen prema naučnim institucijama i naučnim organizacijama. Krug dobitnika „Zelene zvijezde” smo proširili, tako smo ove godine uvrstili i velike novinarske poduhvate. Mediji su osnovni i suštinski kapital ukupnih demokratskih procesa u našoj zemlji. Zato posebno cijenimo te napore. Zadovoljstvo nam je što već treću godinu učestvujemo, kao institucija i pojedinci, u ovoj, po nama, tradicionalno najzanimljivijoj aktivnosti. Želim da ukažem na podršku partnera do kojih nam je jako stalo i koje možemo uvijek sa velikom zahvalnošću pozdraviti u ovakvim prilikama, a to je misija OEBS u Crnoj Gori sa svojim timom i uvaženim ambasadorom, koji je prisutan na svečanosti dodjele „Zelene zvijezde” i koga srdačno pozdravljam, kazala je direktorica Pejović.

Pejović je posebno ukazala na dobru saradnju sa nevladinom organizacijom „Ozon”, koju, kako je kazala, doživljava, kao jednu od najozbiljnijih NVO u oblasti životne sredine, sa kojom ostvaruju dnevnu saradnju.

– Iskreno se nadam da će saradnja u narednom periodu, u vrlo zehtjevnim procesima i akivnostima, biti još dragocjenija, zaključila je Pejović.

Direktorica Pejović uručila je „Zelenu zvijezdu” menadžeru Ambasade SAD u Crnoj Gori, Adhamu Z. Loutfi. Menadžer Loutfi se zahvalio na nagradi, koju je američka Ambasada dobila za najbolju ekološku kampanju.

 

Zamjenica šefa kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, Lovita Ramguttee primila je nagradu iz ruku šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori, Ljubomira Kopaja. Gospođa Ramguttee zahvalila se u ime UNDP-a na prestižnom priznanju.
Programska direktorka NVO „Green Hom”, Jelena Marojević – Galić uručila je „Zelenu zvijezdu” predsjedniku Fondacija „Naša Podgorica”, Vuku Pejoviću. Zahvaljujući se na nagradi, Pejović je poručio da mu je zadovoljstvo što je na čelu organizacije, koja je dobila prestižno priznanje.
Direktor Direkcije za odnose s javnošću Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Rajko Šebek primio je „Zelenu zvijezdu” ispred EPCG, a prestižno priznanje uručio mu je predstavnik Pivare „Trebjesa”, Gavrilo Stojanović. Šebek se zahvalio na nagradi u svoje i ime EPCG, naglašavajući da je ta kompanija uvijek učestvovala u sponzorstvima i donacijama.
Komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Mladen Marković uručio je „Zelenu zvijezdu” direktoru Regionalnog centra za obuku ronilaca, Vesku Mijajloviću.

– U ime ronilaca i svih zaposlenih, želim da se zahvalim svima koji su odlučivali da ovaj centar dobije nagradu. Nagrada predstavlja potvrdu da ono šti mi radimo cijeni veliki broj ljudi, ocijenio je Mijajlović.

Urednica u Dnevnoj novini Dan, Natalija Mrdak primila je u ime te dnevne novine prestižno priznanje, koje joj je uručila pomoćnica direktora TV Vijesti, Marijana Kadić – Bojanić.

– Vjerujem da je i ova nagrada koju je Dan dobio rezultat prepoznavanja naše namjere da ukažemo na probleme u oblasti životne sredine, rekla je Mrdak.
Izvršni direktor Ekološkog pokreta „Ozon”, Aleksandar Perović uručio je „Zelenu zvijezdu” novinarki DN Vijesti, Milici Novaković. Novaković je kazala je da joj je čast što se našla među dobitnicima prestižnog priznanja.

Predstavnik građana Ulice Ivana Milutinovića u Nikšiću, Blažo Perović primio je prestižno priznanje iz ruku člana odbora za zaštitu Dragišnice, Velizara Kasalice.
Podsjetimo, da su dobitnici „Zelene zvijezde” 2011. godine bili: SAJ, misija OEBS, Green Hom, Pivara „Trebjesa”, TV Vijesti i Odbor za zaštitu Dragišnice.
„Zelena zvijezda” 2010. godine zasijala je u rukama direktorice Agencije za zaštitu životne sredine, Daliborke Pejović i bivšeg izvršnog direktora „Green Homa”, Darka Pajovića.

2018-04-01T14:51:56+00:00 25.12.2012|Vijesti|