Uručene nagrade ,,Zelena zvijezda” za 2014.godinu

Danas je u Podgorici, u organizaciji Arhus centara Podgorica i Nikšić, organizacione jedinice Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološkog pokreta ,,OZON“, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i programa Životna sredina i bezbjednost, održana peta po redu dodjela godišnjih nagrada, za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine – „Zelena zvijezda 2014”.

Ove godine, nagrade su dodjeljene u 7. kategorija, i to:

– za podršku građanskim inicijativama iz oblasti životne sredine,
– za javni angažman i realizovane projekte,
– za društveno odgovorno poslovanje,
– za medijsko praćenje ekoloških tema,
– za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema,
– za revitalizaciju zapuštenih prostora,
– i za pojedinačni angažman.

{AG}Zelena-zvijezda-2014{/AG} 

U kategoriji Podrška građanskim inicijativama, iz oblasti životne sredine, dobitnik nagrade je Fond za aktivno građanstvo (FAKT) iz Podgorice.

FAKT,godinama, kroz program ,,Građanska akcija”, finansijski podržava inicijative za unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i podstiče saradnju građana sa organizacijama civilnog društva. Tokom 2014 godine, podržali su više ekoloških akcija i kampanja.

U kategoriji Javni angažman i realizovane aktivnosti, dobitnik je Udruženje ljubitelja Gorice.

Nevladina organizacija Udruženje ljubitelja Gorice, gotovo svakog vikenda organizuje akcije čišćenja i pošumljavanja na brdu Gorica, promovišući tako i njegovu vrijednost, ali i ukazujuči na sve nedostatke u upravljanju. Tokom ove godine, udruženje je realizovalo preko 25 akcija na Gorici, što je dokaz posvećenosti, pritom treba imati na umu da je riječ o volonterskim akcijama, koje nijesu dio nikakvih projekata i bez podrške su donatora.

U kategoriji Društveno odgovorno poslovanje, dobitnik nagrade je Deponija doo Podgorica.

Deponija doo Podgorica je organizacija, koja po prirodi stvari radi društveno odgovoran posao, a sem toga veoma je aktivna i u dijelu edukacije javnosti. Otvoreni za studijske posjete, stručni i posvećeni svom poslu, kroz donacije pomažu rad civilnog sektora i uvijek su raspolozeni da pomognu svima u domenu upravljanja otpadom. Pritom, ovo društvo je uspješno i u finansijskom poslovanju i najbolji je pokazatelj, da se upravljanje otpadom može posmatrati i kao razvojna šansa.

U kategoriji Medijsko praćenje, ovogodišnji dobitnik nagrade je Radio Crne Gore.

U svom radu, Radio Crne Gore, kroz više emisija, redovno prati teme iz oblasti životne sredine, primjenjujući pritom visoko profesionalne standarde.

U kategoriji za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema, dobitnica je gđa Marija Bošković, urednica emisije ,,Flajer”.

Emisija “Flajer”, redovno daje prostor svim važnijim dešavanjima iz oblasti zaštite životne sredine.

U kategoriji Revitalizacija zapuštenih prostora, dobitnici nagrade su: Građanska inicijativa – za uređenje Čemovskog polja i Avio klub ,,Krila Podgorice’‘.

Zahvaljujuči građanskoj inicijativi za uređenje Ćemovksog polja i rekonstrukciji sportskog aerodroma ,,Špiro Mugoša” i izgradnji dodatnih sadržaja, Ćemovsko polje je tokom ove godine postalo sjajan prostor, što je imajući u vidu njegov prirodni potencijal, najbolji primjer da se može koristiti na mnogo bolji način.

Podsjećamo, donedavno se Ćemovsko polje, najviše koristilo za nelegalnu sječu i odlaganje različitih vrsta otpada.
Pošto je riječ o projektima koji se udopunjuju i koji su realizovani uz obostranu podršku, nagrade će biti uručene i građanskoj inicijativi i Avio klubu ,,Krila Podgorice”.

U kategoriji Pojedinačni angažman, najmlađi dobitnik ovogodišnje nagrade je gospođica Lara Majer.

Djevojčica Lara Majer je sav dobijeni novac za svoj peti rođendan, izdvojila za akciju sadnje u parku na Starom aerodromu

Nagrade su uručili Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta Ozon iz Nikšića.

Uspostavljanjem mreže Arhus centara Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine i Ekološki pokret “Ozon” preuzeli su odgovornost da nagradu „Zelena zvijezda“ učine uspješnom misijom i važnom sponom kojom se, ne samo evidentira rad i napredak u oblasti životne sredine, već se i dodatno motivišu institucije i pojedinci, da promovišu ekološke vrijednosti, i kroz ekološki aktivizam vode borbu za ostvarivanje Ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu.

Iz godine u godinu “Zelenom zvijezdom”, odaje se priznanje angažovanim institucijama i pojedincima, koji posvećeneno rade i svojim djelovanjem doprinose implementaciji principa zdrave životne sredine.

Na svečanosti je prikazan i film, autora Mladena Ivanovića pod nazivom: ,,Pet godina Zelene zvijezde”.

2018-04-01T14:51:06+00:00 23.12.2014|Vijesti|